Πιθανότατα έχετε δει φωτογραφίες στο internet με μωρά να εξασκούν την αυτοσίτιση και το μωράκι, να τρώει ένα ολόκληρο καρότο ή να πιάνει ωμές φέτες μήλου. Αλλά, είναι αυτό ασφαλές;

Στην περίπτωση του ωμού καρότου και των μήλων, όχι. Όμως, η αυτοσίτιση σίγουρα μπορεί να είναι ασφαλής, αν ξέρετε πώς να κόβετε και να μαγειρεύετε σωστά τα τρόφιμα.

Η μέθοδος της αυτοσίτισης, σημαίνει ότι τα μωρά τρέφονται με το λεγόμενο finger food αμέσως μόλις ξεκινήσει η εισαγωγή των στερεών τροφών. Στην συνέχεια θα εξετάσουμε μερικούς τρόπους κοπήςπου θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι οι τροφές που δίνετε στο μωρό σας είναι ασφαλείς και εύκολες στην κατανάλωση για τις τρέχουσες αναπτυξιακές δυνατότητες του μωρού σας. Γιατί αν το μωρό σας δεν μπορεί να πάρει το φαγητό, τότε δεν μπορεί να το φάει!

Και αυτές οι οδηγίες λειτουργούν για οποιεσδήποτε τροφές με τα χέρια, ακόμα κι αν το μωρό σας τρώει ακόμα αλεσμένο φαγητό (που είναι εντάξει, παρεμπιπτόντως!).

Θα ξεκινήσουμε με μία εικόνα που δείχνει τις κοπές για την ηλικία των 6 μηνών και ουσιαστικά η πρώτη επαφή με την μέθοδο της αυτοσίτισης.

Οι κοπές είναι ενδεικτικές και θα σας δώσουν μια καθοδήγηση.

Τα περισσότερα μωρά που μόλις ξεκινούν τις στερεές τροφές δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την λαβή τους (αντίχειρας και δείκτης). Έτσι για να πιάσουν και να κρατήσουν τα τρόφιμα τα πιάνουν με ολόκληρη την παλάμη τους. Εφόσον θέλετε το μωρό σας να έχει ασφαλή και εύκολη πρόσβαση στο φαγητό, είναι καλύτερο να κόψετε το φαγητό σε μακριά, λεπτά μπαστούνια. Σκεφτείτε το μήκος και το πλάτος του μικρού σας δακτύλου. Είναι ένας καλός οδηγός.

Εκτός από το μέλι (που δεν πρέπει ποτέ να δίνετε σε ένα μωρό κάτω του 1 έτους), τα περισσότερα τρόφιμα είναι αποδεκτά σε αυτήν την ηλικία, όπως κρέας, πουλερικά, τυρί (ψιλοκομμένο). Ακόμη και αλλεργιογόνα όπως αυγά, ξηροί καρποί (ποτέ ολόκληρα, αλλά λίγο βούτυρο ξηρών καρπών ανακατεμένο σε πουρέ ή αλειμμένο σε φρυγανιά) και ψάρι.

Τα τοστ είναι ένα άλλο εξαιρετικό εργαλείο για την εισαγωγή νέων φαγητών και γεύσεων. Γιατί ενώ δεν θέλουμε τα τρόφιμα να είναι πολύ σκληρά, δεν θέλουμε επίσης να είναι πολύ μαλακά και κολλώδη. Το ψωμί του εμπορίου μπορεί να είναι δύσκολο να το μαζέψεις και μπορεί να μετατραπεί σε μια μπάλα χυλού στο στόμα ενός μωρού. Όμως, το ελαφρά φρυγανισμένο ψωμί είναι ιδανικό για αυτοσίτιση.

Και να θυμάστε ότι μεγάλο μέρος του φαγητού σε αυτό το πρώιμο στάδιο έχει να κάνει με την εξερεύνηση του μωρού σας – να αγγίζει, να μυρίζει και ναι, να γεύεται. Αλλά μην ανησυχείτε αν το περισσότερο φαγητό καταλήγει στο πάτωμα. Η αυτοσίτιση απαιτεί πολύ συντονισμό ματιού-χεριού και αυτή είναι μια ικανότητα που το μωρό σας εξακολουθεί να αναπτύσσει μέρα με την ημέρα.