Η μερέντα είναι εδώ και χρόνια η αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Δυστυχώς όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εταιριών να μας πείσουν ότι είναι γεμάτες γάλα, φουντούκια και κακάο, και κατά συνέπεια υγιεινές και δυναμωτικές, η αλήθεια είναι ότι τα βασικά τους συστατικά είναι δύο: ζάχαρη (55%) και φυτικά έλαια (30%) (δηλαδή φοινικέλαιο, από τα χειρότερα σε ποιότητα λάδια). Σύνολο 85%. Τα φουντούκια, το κακάο και τα υπόλοιπα συστατικά μόνο το 15%.
Αν αντικαταστήσουμε τα φυτικά έλαια με θρεπτικά και δυναμωτικά ῾῾βουτυράκια῾῾από ξηρούς καρπούς και τους τόνους ζάχαρη με λίγο μέλι, έχουμε ήδη αναβαθμίσει τη θρεπτική της αξία. Οι ξηροί καρποί μας δίνουν πρωτεΐνες και ωφέλιμα λίπη αντί κενών θερμίδων από τη συμβατική εκδοχή. Το κακάο το αντικαθιστούμε από χαρουπάλευρο για την παιδική version, να γλιτώσουμε την καφεΐνη και … την υπερένταση! Αλλά οι παρακάτω συνταγές γίνονται και με κακάο, στην ίδια αναλογία -το κακάο άλλωστε είναι και αυτό μια σούπερ τροφή.
Παρακάτω θα βρείτε δύο δοκιμασμένες συνταγές για σπιτική μερέντα η Χαρουπella με διαφορετικές γεύσεις και υφές, για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις θα σας αποζημιώσει. Είναι ακόμα πιο νόστιμες την επόμενη ημέρα – αν μείνουν!
Συνταγή Α:
Υλικά:
- 1/2 κούπα ταχίνι
- 2 κ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο (ή φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών)
- 4 κ. σούπας μέλι διαλυμένο σε 1/3 κούπας χλιαρό νερό
- 3-4 κ. σούπας χαρουπάλευρο
- 80γρ. αλεσμένα καβουρδισμένα φουντούκια (καβουρδίστε τα στο φούρνο ή στο τηγάνι, αφαιρέστε τα φλούδια & αλέστε τα)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Αν το μείγμα μας είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε σίγα σιγά λίγο ακόμα νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να φτάσουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Αν το παρακάναμε με το νερό και είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγο ακόμα χαρουπάλευρο.
Tip: Αν θέλουμε να πετύχουμε απολύτως λεία υφή θα χρειαστούμε ένα σούπερ μπλέντερ, επαγγελματικού τύπου. Με το μούλτι δυστυχώς δεν το έχω πετύχει ποτέ – θα είναι λίγο πιο.. τραγανή! Επίσης διαλέξτε ένα μέλι απαλό, όχι θυμαρίσιο αν δεν θέλετε να νιώθετε έντονα τη γεύση του μελιού. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ταχίνι με άλλο βούτυρο ξηρών καρπών και το μέλι με maple syrup, πετιμέζι ή και χαρουπόμελο. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.
Συνταγή Β:
Υλικά:
- 1/2 κούπα αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο (θα τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών)
- 2 μεγάλες κ. σούπας λάδι καρύδας
- 2-3 κ. σούπας μέλι ή maple syrup
- 4 κ. σούπας χαρουπάλευρο
- 1/2 λοβός βανίλιας (τα σποράκια του)
- μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε το αμυγδαλοβούτυρο και το λάδι καρύδας να ανακατευτούν καλά. Μεταφέρουμε το μίγμα στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί ώσπου να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.
Φτιάξτε την δική σας σπιτική μερέντα και πείτε μας τη γνώμη σας! Enjoy!
Πηγή:https://toxaroupi.com/
Και μην ξεχνάτε:
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!
Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.