Πολλές νέες μανούλες μου επικοινωνούν καθημερινά την ανησυχία τους σχετικά με το ποιες είναι οι τροφές στις οποίες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τα παιδιά αλλά και εμείς αλλεργίες και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;

Τα αλλεργικά συμπτώματα δείχνουν ότι εμείς ή τα παιδιά μας έχουμε αλλεργία σε κάτι και είναι ποικίλα, από μια απλή φαγούρα στο στόμα ή ένα ήπιο εξάνθημα έως μια σοβαρή δύσπνοια που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

Οι διατροφικές αλλεργίες εκδηλώνονται περίπου σε έναν άνθρωπο στους 27 ή ποσοστό 3,6% στο σύνολο του πληθυσμού. Έρευνα που έγινε πριν από μερικά χρόνια στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης επιβεβαιώνει ότι οι διατροφικές αλλεργίες αυξάνονται διαχρονικά, ενώ δείχνει ότι περισσότερο επηρεάζονται οι γυναίκες (4,2% του πληθυσμού) σε σχέση με τους άνδρες (2,9%).

Σύμφωνα με άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, από το 2010 έως σήμερα τα περιστατικά παιδιών με αλλεργία στα φιστίκια παρουσιάζουν αύξηση 21%. Ωστόσο, μια δεύτερη μελέτη συμπέρανε ότι σχεδόν οι μισές διατροφικές αλλεργίες (ποσοστό 45%) εμφανίζονται μετά την ενηλικίωση.

Ποιες είναι όμως πέντε πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν διατροφικές αλλεργίες;

Αυγό – Οι περισσότεροι παθόντες ξεπερνούν αυτή την αλλεργία πριν ακόμη ξεκινήσουν το σχολείο. Η αλλεργική αντίδραση χαρακτηρίζεται συνήθως από ένα επηρμένο/φουσκωμένο ερυθρό εξάνθημα, ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το στόμα, στομαχικές κράμπες, αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία) ή εμετό, και διάρροια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι: ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, φτάρνισμα ή μια ασθματική κατάσταση.

Γάλα – Αυτή η αλλεργία μπορεί να προσβάλλει έως και το 7% των μωρών, όμως περίπου στην ηλικία των τριών ετών, το 80% των παθόντων έχει ήδη ξεπεράσει το πρόβλημα. Η αλλεργική αντίδραση στο γάλα χαρακτηρίζεται από ερύθημα, στομαχικές κράμπες, διάρροια ή εμετό και δύσπνοια. Οι γονείς πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο σε περίπτωση που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ξαναδώσουν στο παιδί τους γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σόγια– Η σόγια χρησιμοποιείται στα περισσότερα από τα μισά μεταποιημένα τρόφιμα. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα ευρέως γνωστό τροφικό αλλεργιογόνο, και έτσι η επισήμανσή της στη συσκευασία είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγετε τα τρόφιμα που δεν είναι προ συσκευασμένα

Σιτάρι – Η αλλεργική αντίδραση στο σιτάρι μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φαγούρα στα μάτια, ρινίτιδα και άσθμα ή στομαχικές ενοχλήσεις και δερματικές διαταραχές όπως έκζεμα. Ευτυχώς, στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά τρόφιμα, όπως ψωμί και ζυμαρικά, που δεν περιέχουν σιτάρι και είναι κατάλληλα για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Φιστίκια – Το 80% περίπου των παιδιών εμφανίζει αλλεργία στα φιστίκια. Αυτή η αλλεργία μπορεί να παραμείνει και στην ενήλικη ζωή. Όσοι έχουν διαγνωστεί με αλλεργία στις αραχίδες, καλό είναι να έχουν μαζί τους μια ένεση επινεφρίνης ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα μια πιθανή σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.