Το ουρικό οξύ είναι το “απόβλητο” των μεταβολικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα νεφρά είναι επιφορτισμένα με το φιλτράρισμα του αίματος από το ουρικό οξύ και το πέρασμά του στα ούρα. Σε μερικούς ανθρώπους όμως μπορεί να έχουμε ταχύτατη αύξηση του ουρικού οξέος ή τα νεφρά δεν προλαβαίνουν να το φιλτράρουν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, μια επώδυνη αρθριτική διαταραχή.

Αιτία

Μια ραγδαία αύξηση του ουρικού στο αίμα οδηγεί στον σχηματισμό κρυστάλλων με σχήμα βελόνας στις αρθρώσεις. Το αποτέλεσμα είναι έντονος πόνος, φλεγμονές και οιδήματα. Ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να γίνει εξουθενωτικό και καμιά φορά διαρκεί ίσως και εβδομάδες και χωρίς σωστή διατροφή και θεραπεία η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να γίνει μια χρόνια ασθένεια.

Διατροφικές Επιρροές

Το ουρικό οξύ σχηματίζεται όταν ο οργανισμός διασπά τα χημικά συστατικά των τροφών. Γνωστές και ως πουρίνες, αυτές συχνά συναντώται σε ορισμένα τρόφιμα, ιδίως σε εκείνα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνικό περιεχόμενο. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με ουρική αρθρίτιδα.

Τροφές που αυξάνουν το ουρικό οξύ

Οι πουρίνες που μπορούν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος βρίσκονται:

 1. μυαλά
 2. συκώτι
 3. νεφρά
 4. σκουμπρί
 5. σαρδέλες
 6. γαύρος
 7. γαρίδες
 8. σπαράγγια
 9. όσπρια
 10. μανιτάρια
 11. ντομάτα
 12. αρακάς
 13. ζωμοί κρέατος
 14. φρούτα πλούσια σε φρουκτόζη
 15. μπύρα

Όλα αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από άτομα με ουρική αρθρίτιδα.

Αποδεκτές Τροφές

Για να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος, πρέπει να καταναλώνετε τροφές που παρασκευάζονται κατά προτίμηση με λευκό αλεύρι και να αποφεύγετε το ολικής. Το γάλα και τα τυριά χωρίς λιπαρά ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι καλύτερα από τα πλήρες.

Τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και δεν αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Οι πατάτες και τα λαχανικά με ελάχιστες εξαιρέσεις καθώς και όλα τα βότανα και τα καρυκεύματα είναι επίσης αποδεκτές τροφές.

Μια επαρκής ποσότητα νερού στη διατροφή είναι απαραίτητη για να “διώξετε” το επιπλέον ουρικό οξύ από το σώμα. Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Ο καφές και τσάι δεν έχουν καμία αρνητική επίδραση.

Παχυσαρκία

Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος συνδέονται με την παχυσαρκία. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, ακολουθείστε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διαιτητική αγωγή που θα σας επιτρέψει να χάσετε βάρος αργά. Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει δραματικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, προκαλώντας ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας ή να επιδεινώσει μια υπάρχουσα κατάσταση. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος υπό έλεγχο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.