Ο Δεκέμβρης μπήκε και πλησιάζουμε στις γιορτινές μέρες. Φυσικά η επιθυμία να ετοιμάσουμε τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι μεγάλη. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά των γιορτών. Έλα όμως που εσύ φοβάσαι να τα πλησιάσεις λόγω των θερμίδων;  Για αυτό σας ετοίμασα μια συνταγή που μειώνει τις θερμίδες και σας αφήνει να τα απολαύσετε όπως πρέπει.

Ας ξεκινήσουμε!

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι
  • ¼ του φλιτζανιού κονιάκ
  • 2 κ.σ baking powder ή μαγειρική σόδα
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
  • Κανέλα και γαρύφαλλο

Υλικά για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού, την σόδα, το κονιάκ, τα μπαχαρικά, ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Αφού γίνει ένα συμπαγές μείγμα πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα
  • Για το σιρόπι: Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά.
  • Αφαίρεσε τον αφρό από πάνω και κατέβασε από τη φωτιά
  • Βάλε τα μελομακάρονα ζεστά σε μια βαθιά πιατέλα και περίχυσε με το σιρόπι
  • Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και λίγη κανέλα.

Tips μαγειρέματος:

Μην αφήσεις τα μελομακάρονα πολύ ώρα χωρίς να τα σιροπιάσεις! Όσο πιο ζεστά είναι και αυτά και το σιρόπι, τόσο καλύτερα μελώνουν.

Θερμίδες 80/ τεμάχιο

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι. Ακολουθήστε μας και στο instagram.

Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.

Πηγή :Sintagoulis.gr