Η γκρανόλα είναι πολύ δημοφιλής για πρωινό. Περιέχει αρκετές θερμίδες , πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

Η γκρανόλα είναι ουσιαστικά ένα μίγμα νιφάδων βρώμης, ξηρών καρπών και μελιού και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα, σπόρους, μπαχαρικά και άλλα δημητριακά. Με την προσθήκη και άλλων δημητριακών το μίγμα αποκτά επιπλέον βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο.

Τα οφέλη της γκρανόλας στην υγεία προέρχονται από κάθε συστατικό που περιέχει. Όμως η χρήση των λάθος συστατικών ή της λάθος ποσότητας ή της λάθος ποιότητας μπορεί να είναι μειονεκτική, ειδικά όσον αφορά την προσθήκη ζάχαρης και  λιπαρών οξέων.

Φυτικές ίνες

Οι νιφάδες βρώμης και οι ξηροί καρποί, δύο κύρια συστατικά στη γκρανόλα, περιέχουν φυτικές ίνες. Περίπου 1/3 της κούπας  γκρανόλα, περιέχει 4gr φυτικών ινών. Αν και οι φυτικές ίνες δεν διασπώνται στο στομάχι, βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα. Βοηθούν επίσης στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού μετά το φαγητό, με αποτέλεσμα να μην πεινάτε πολύ και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες. Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες που υπάρχουν στην βρώμη βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες συνδέονται με τα χολικά οξέα , που περιέχουν χοληστερόλη, στην πεπτική οδό και τα απομακρύνουν από το σώμα.

Υγιή λιπαρά οξέα

Η γκρανόλα είναι καλή πηγή υγιών λιπαρών, τα οποία προέρχονται από τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα έλαια που περιέχει. Μια μερίδα γκρανόλας περιέχει 4gr μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και περίπου 4gr πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτές οι μορφές λιπαρών οξέων βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνεται η εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη, καρκίνου και φλεγμονωδών νοσημάτων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στην γκρανόλα είναι ουσιαστικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Βιταμίνες

Οι τροφές ολικής άλεσης, όπως η γκρανόλα, γενικά περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από ότι τα επεξεργασμένα δημητριακά. Η γκρανόλα περιέχει βιταμίνη Ε, θειαμίνη και φολικό οξύ. Τα έλαια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση στο σώμα και προστατεύει από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, του δέρματος και του νευρικού συστήματος. Η θειαμίνη και το φολικό οξύ είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στο μεταβολισμό, στη λειτουργία των νεύρων, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών στο νευρικό σωλήνα.

Μεταλλικά στοιχεία

Η γκρανόλα περιέχει σχεδόν κάθε μεταλλικό στοιχείο που είναι ουσιαστικό για την υγεία. Το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και το σελήνιο υπάρχουν σε υψηλά ποσοστά στην γκρανόλα. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, που περιλαμβάνουν την παραγωγή ενέργειας, το μεταβολισμό του ασβεστίου και την διατήρηση των υγιών οστών. Ο φώσφορος βοηθά στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας στο σώμα και στην παραγωγή μερικών πρωτεϊνών.  Το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι ουσιαστικά για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των οστών. Επίσης συμβάλλουν στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη λειτουργία του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος , στη ρύθμιση του θυρεοειδή.

Πιθανές αρνητικές επιδράσεις της γκρανόλας

Αν και η γκρανόλα είναι πηγή πολλών ουσιαστικών θρεπτικών στοιχείων, μπορεί να προκαλέσει μερικά προβλήματα. Επειδή περιέχει πολλές θερμίδες αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο σωματικό βάρος.

Οι επιπλέον θερμίδες προέρχονται από τα φυτικά έλαια, το έλαιο καρύδας ή τα έλαια των ξηρών καρπών. Συνδυαστικά με την ζάχαρη, η γκρανόλα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για την ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους, για μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη.

Για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από την γκρανόλα, πρέπει να αποφεύγετε ή να μειώσετε την προσθήκη κομματιών σοκολάτας, μελιού και αποξηραμένων φρούτων με επιπλέον ζάχαρη.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι. Ακολουθήστε μας και στο instagram.

Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.

Πηγή https://www.therapia.gr/