Σύμφωνα με την Βρετανική Διαιτητική Εταιρία (BDA – BritishDieteticAssociation) οι εγκυμονούσες γυναίκες θα πρέπει να περιλαμβάνουν στην διατροφή τους μια ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση της εγκυμοσύνης αποτελούν το είδος της τροφής που καταναλώνει η εγκυμονούσα γυναίκα αλλά και η πρόσληψη βάρους.
Πρόσληψη βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Το ιδανικό βάρος που πρέπει να πάρει η εγκυμονούσα καθορίζεται συμφώνα με τον βάρος της πριν την εγκυμοσύνη. Για τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους προ εγκυμοσύνης προτείνεται η πρόσληψη βάρους της τάξης των 12 κιλών. Για τις υπέρβαρες γυναίκες (ΔΜΣ=>25) προτείνεται η πρόσληψη 6 κιλών ενώ οι ελλιποβαρείς γυναίκες πρέπει να παίρνουν περίπου 19 κιλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που παίρνουν περισσότερο βάρος από το επιτρεπόμενο τείνουν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γέννησης παιδιού με μακροσωμία, κίνδυνο αποβολής, χρονοβόρο τοκετό, υπέρταση εγκυμοσύνης και μεταβολικές ανωμαλίες του βρέφους, σε σχέση με τις γυναίκες που παίρνουν βάρος στην εγκυμοσύνη μεταξύ των επιτρεπόμενων ορίων.
Διατροφή εγκύου
Οι Υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής της εγκύου. Οι κύριες πηγές υδατανθράκων είναι το ψωμί, τα παξιμάδια, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι, οι πατάτες, τα ζυμαρικά κ.α. Αυτές οι τροφές δίνουν ενέργεια και θα πρέπει να καταναλώνονται σε κάθε γεύμα. Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Τα φρούτα και λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Προσπαθήστε να τρώτε 5 μερίδες την ημέρα.
Οι ζωικές πρωτεΐνες και τα όσπρια χρειάζονται στην διατροφή της εγκύου για την σωστή ανάπτυξη των ιστών. Οι κύριες πηγές ζωικής πρωτεΐνης είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά ενώ άλλες πηγές μη ζωικής πρωτεΐνης είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Το κόκκινο κρέας είναι η κύρια πηγή αιμικού σιδήρου και θα πρέπει να καταναλώνεται 1 φορά την εβδομάδα. Συμπεριλάβετε στην διατροφή σας τα πουλερικά και τα ψάρια 2 -3 φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε τα λιπαρά ψάρια (πχ. σαρδέλες , σκουμπρί, γαύρο) 1-2 φορές την εβδομαδιαίως.
Συστήνεται να αποφεύγετε τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας και ο καρχαρίας διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου και τοξινών και μπορεί να βλάψουν το νευρικό σύστημα του βρέφους. Εάν επιλέξετε τον σολομό ή τον τόνο ως λιπαρό ψάρι θα πρέπει να το περιορίσετε στα 340γρ. ανά εβδομάδα.
Αποφύγετε τα ωμά ή μη πλήρως βρασμένα ή μαγειρεμένα ψάρια, πουλερικά, κρέατα. Πρέπει να αποφεύγετε επίσης τα ωμά ή τα μη πλήρως βρασμένα αυγά αλλά και τις τροφές που τα περιέχουν όπως η σπιτική μαγιονέζα, τα μους και την μαρέγκα.
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν στις κύριες πηγές ασβεστίου. Συστήνεται να λαμβάνετε 2-3 μερίδες ημερησίως (1 μερίδα = 1 γιαούρτι, 200ml γάλα, 30γρ. τυρί). Αποφύγετε τα μαλακά τυριά όπωςτο μπρί, το ροκφόρ, ορισμένα είδη κατσικίσιου τυριού, όλα τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα που περιέχουν φυτοστερόλες και στανόλες.
Τα λίπη είναι σημαντική πηγή ενέργειας και απαραίτητα στη διατροφή της εγκύου. Βοηθούν στην απορρόφηση πολλών θρεπτικών ουσιών. Το ελαιόλαδο, η μαργαρίνη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσιες πηγές. Αποφύγετε όμως την υπερκατανάλωση και τις λιπαρές τροφές όπως τα τηγανιτά, τα παχιά κρέατα και πουλερικά, τα λίπη ψητού, τις πέτσες και τα γλυκά. Προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες και στανόλες όπως ορισμένα βούτυρα και μαργαρίνες απαγορεύονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όσον αφορά το αλκοόλ, συστήνεται να αποφεύγετε την κατανάλωση του, ιδιαίτερα πριν την εγκυμοσύνη και τους πρώτους 3 μήνες. Εάν επιλέξετε να πιείτε αλκοόλ περιοριστείτε στα 1-2 ελαφριά ποτά την εβδομάδα (π.χ. κρασί, μπύρα).
Τέλος, συστήνεται να αποφεύγετε ροφήματα ή τροφές που περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη θα πρέπει να περιορίζεται σε 200mg καφεΐνη την ημέρα, που αντιστοιχεί σε περίπου 2 φλιτζάνια καφέ ή τσάι ημερησίως. Η σοκολάτα, η κόκα-κόλα και τα energy drinksπεριέχουν επίσης εφάμιλλες ουσίες με την καφεΐνη και θα πρέπει να υπολογίζονται.