Η διατροφή της μητέρας που θηλάζει δεν διαφέρει πολύ από τις διατροφικές συστάσεις κατά την εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό η μητέρα να ακολουθεί μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή διασφαλίζοντας έτσι την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και την ενέργεια που χρειάζεται. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ορισμένα τρόφιμα / ποτά οπού οι θρεπτικές ή μη ουσίες τους περνάνε στο γάλα και μπορούν να επηρεάζουν την υγεία αλλά και την συμπεριφορά του βρέφους.
Η ενεργειακή πρόσληψη, η ποσότητα και το είδος των τροφών που πρέπει να καταναλώνεται από την θηλάζουσα μητέρα διαφέρει ανάλογα με το είδος του θηλασμού (αποκλειστικός θηλασμός, μικτός θηλασμός), τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά της μητέρας, την ηλικία, το βάρος, την σωματική δραστηριότητα, την ύπαρξη παθολογικής κατάστασης και την πρόσληψη φαρμακευτικών σκευασμάτων ή συμπληρωμάτων διατροφής.
Κατά την περίοδο του θηλασμού και μέχρι τον 11ο μήνα της ζωής του βρέφους ή μέχρι την έναρξη στερεών τροφών στην διατροφή του βρέφους, οι ενεργειακές απαιτήσεις αυξάνονται κατά 400-500
kcal/ημέρα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (UnitedStatesDepartmentofArgicultureUSDA), η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας συστήνεται να αποτελείται από τις εξής ομάδες τροφίμων:

Δημητριακά ( ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά κ.α.)
Καταναλώστε περίπου 7 -8 μικρομερίδες δημητριακών κατά προτίμηση ολικής άλεσης 1 μικρομερίδα ισοδυναμεί με 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές ή ½ φλιτζ. μαγειρεμένα ζυμαρικά /ρύζι / πατάτα, ή ½ φλιτζ. δημητριακά πρωινού κ.α.

Φρούτα & Λαχανικά
Περιλάβετε στην διατροφή σας καθημερινά περίπου 6 μερίδες φρούτων και λαχανικών 1 μικρομερίδα λαχανικών ισοδυναμεί με 1 φλιτζ. ωμά λαχανικά και ½ φλιτζ. μαγειρεμένα λαχανικά εποχής 1 μικρόμερίδα φρούτου = 1 μικρό φρούτο εποχής.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα ( τυρί, γιαούρτι)
Καταναλώστε 2-3 μερίδες καθημερινά. 1 μικρομερίδα αντιστοιχεί με 1 φλιτζ. γάλα(250
ml) ή ¾ φλιτζ. γιαούρτι ή 30γρ. τυρί.

Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι & υποκατάστατα (όσπρια, ξηροί καρποί)
Καταναλώστε 2-3 μερίδες καθημερινά. 1 μερίδα ισοδυναμεί με 75γρ. μαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ½ φλιτζ. όσπρια ή ¼ φλιτζ. ξηροί καρποί.

Επαρκής Κατανάλωση Υγρών
Καταναλώστε τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών καθημερινά. Συστήνεται να πίνετε 1 ποτήρι νερό κάθε φορά που θηλάζετε. Υγρά: νερό, φρέσκοι χυμοί, γάλα, σούπες (ο καφές και το τσάι υπολογίζονται ως υγρά αλλά συστήνεται να αποφεύγονται /περιορίζονται στον θηλασμό).

πηγη:dietls.gr