Η διατροφή του αθλητή σαφώς διαφέρει από τη διατροφή κάποιου ο οποίος απλά γυμνάζεται. Η σωστή προπόνηση όπως επίσης και η σωστή προετοιμασία πριν από τους αγώνες είναι άκρως σημαντική, αλλά χωρίς να δίνουμε στο σώμα μας τα σωστά ‘καύσιμα υλικά’, οι προσπάθειες μας μπορεί να πάνε χαμένες.

Ειδικά οι αθλητές που ασχολούνται με τα αθλήματα αντοχής όπως μαραθώνιο, κολύμβηση, ποδηλασία και άλλα, οφείλουν να προγραμματίζουν με προσοχή το ημερήσιο πρόγραμμα.

Οι υδατάνθρακες είναι ενεργειακά υλικά. Δίνουν λοιπόν ενέργεια στους μυς και στο νευρικό σύστημα. Εύκολα διασπώνται σε ενέργεια. Οι υδατάνθρακες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και είναι απαραίτητοι ιδιαίτερα πριν από τους αγώνες. Προτιμήστε το ψωμί ολικής αλέσεως, άγριο ρύζι, μαύρα μακαρόνια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μην ξεχάσετε,βέβαια, ότιτα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν και αυτά υδατάνθρακες.

Ένας αθλητής πρέπει να καταναλώνει πολλά φρούτα και λαχανικά σε ημερήσια βάση, αφού περιέχουν βιταμίνες, άλατα και φυτοχημικά που μας προστατεύουν από πολλές χρόνιες ασθένειες.

Όταν σκέφτεστε λοιπόν τους υδατάνθρακες είναι σημαντικό να ξέρετε την διαφορά μεταξύ, τους απλούς και τους πολύπλοκους υδατάνθρακες.

Απλοί υδατάνθρακες: Ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα και αναψυκτικά. Δίνουν γρήγορη ενέργεια αλλά πολύ λίγες βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Πολύπλοκοι υδατάνθρακες: Φρούτα, λαχανικά, ψωμί, μακαρόνια και ρύζι. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επιστημονικές έρευνες προτείνουν την αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων 2-3 μέρες πριν τους αγώνες καθώς και την μείωση της εκγύμνασης.