Η βιταμίνη C αποτελεί έναν από τους κυριότερους συμμάχους για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι γνωστή και ως ασκορβικό οξύ και είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη και επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού, δηλαδή των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος. Ενισχύοντας τον οργανισμό μας δίνοντας του την απαραίτητη ποσότητα Βιταμίνης C τον θωρακίζουμε και αποκομίζουμε συγκεντρωτικά πολλά οφέλη.

Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C για τον οργανισμό είναι:

  1. Υποστηρίζει την παραγωγή ιντερφερονών

Οι ιντερφερόνες παράγονται όταν ανιχνεύεται η παρουσία παθογόνων στον οργανισμό μας. Διευκολύνουν την ικανότητα των κυττάρων να ξεκινήσουν προστατευτικές κυτταρικές άμυνες.

  1. Ενισχύει την λειτουργία των φαγοκυττάρων

Τα φαγοκύτταρα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που περιβάλλουν παθογόνα και άλλα επικίνδυνα σωματίδια. Μόλις οι εισβολείς συλληφθούν απ’ αυτά, ενζυματικά πέπτονται και εξουδετερώνονται.

  1. Βελτιώνει την κυτταρική ανοσολογική απόκριση

Υπάρχουν 2 κυρίως τρόποι που το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα παθογόνο: ανοσία από αντίσωμα και κυτταρική ανοσία. Η απόκριση με διαμεσολάβηση κυττάρων αναφέρεται στην ενεργοποίηση των μακροφάγων, των φυσικών κυττάρων φονέων, και το αντιγόνο-ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα που επιτίθενται σε οτιδήποτε εκλαμβάνεται ως ξένος παράγοντας.

  1. Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως στα λευκά αιμοσφαίρια.

Ορισμένα από τα πρωτογενή αυτά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος περιέχουν επίπεδα βιταμίνης C μέχρι και 80 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονται στο πλάσμα.

  1. Ενισχύει την παραγωγή των Τ-λεμφοκυττάρων.

Αυτά τα κύτταρα είναι απαραίτητα για ανοσοαποκρίσεις με μεσολάβηση κυττάρων, και η βιταμίνη C βοηθά να πολλαπλασιάζονται σε αριθμό

  1. Αυξάνει την παραγωγή των Β-λεμφοκυττάρων.

Αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια παράγουν τα αντισώματα ως μέρος της ανοσολογικής απόκρισης προκαλούμενης από αντίσωμα. Τα αντισώματα αυτά σχηματίζονται σε αντίδραση με την αρχική εισαγωγή ενός εισβάλλοντος παθογόνου ή αντιγόνου.

  1. Υποστηρίζει την παραγωγή και τη δραστηριότητα των αντισωμάτων.

Η καλή λειτουργία των αντισωμάτων είναι σημαντική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

  1. Βελτιώνει τη δραστηριότητα των φυσικών κυττάρων φονέων.

Τα φυσικά κύτταρα φονείς είναι μικρά λεμφοκύτταρα που μπορούν να επιτεθούν απευθείας σε κύτταρα, όπως τα καρκινικά κύτταρα, και να τα σκοτώσει

  1. Μπορεί να καταστήσει τις βακτηριακές μεμβράνες περισσότερο διαπερατές σε ορισμένα αντιβιοτικά.

H βιταμίνη C είναι ισχυρός υποστηρικτής της υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

  1. Μια λιγότερο γνωστή ιδιότητα της βιταμίνη C είναι ότι, αναστέλλει την ισταμίνη.

Αυτή η επίδραση της βιταμίνης C είναι σημαντική για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σε τοπικούς παράγοντες.

Επομένως μία ισορροπημένη διατροφή που περιέχει ποικιλία τροφίμων, ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ότι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προφυλαχτούμε από κάθε ασθένεια.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.