Η κορτιζόνη και οι παρενέργειες της συνδέονται άμεσα και με τη διατροφή και η λύση είναι αλλαγές των καθημερινών διατροφικών συνηθειών.Η πιο γνωστή παρενέργεια είναι η λεγόμενη κατακράτηση υγρών, δηλαδή η παρουσία οιδήματος που περιλαμβάνει κατακράτηση νατρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζεται αύξηση του βάρους, οπότε για να το αποφύγουμε αυτό θα πρέπει και να αποφύγουμε το αλάτι στη διατροφή μας. Δεν εννοούμε, όμως, μόνο το επιτραπέζιο αλάτι, αλλά και το αλάτι που υπάρχει κρυμμένο σε διάφορα τρόφιμα, όπως είναι τυριά, ελιές, αλατισμένοι ξηροί καρποί, παστά, κονσερβοποιημένα ή τυποποιημένα τρόφιμα, όπως κέικ και μπισκότα, αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια και γαριδάκια, αλλά ακόμα και το ψωμί και οι φρυγανιές μπορεί να κρύβουν νάτριο. Μη σας πιάνει, όμως, πανικός, απλά να είστε προσεκτικοί και να ζητάτε τρόφιμα με πολύ μικρή έως καθόλου περιεκτικότητα σε νάτριο και να μάθετε να διαβάζετε και από μόνοι σας τις διατροφικές ετικέτες.
-Απλή ζάχαρη είναι αυτή που πρέπει να αποφεύγεται όπως, γλυκά, σοκολάτες και οτιδήποτε γλύκισμα. Μια συχνότητα 1-2 φορές την εβδομάδα είναι καλύτερα. Επίσης, σάκχαρα σε υγρή μορφή όπως χυμοί ακόμα και φυσικοί καλό είναι να περιορίζονται, ειδικότερα τις πρωινές ώρες.
-Προτιμούμε ολικής άλεσης δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά. Σκοπός είναι η ομαλή αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα μεταξύ γευμάτων. Επίσης τρώμε κάθε 3 ώρες για τον ίδιο λόγο.
-Πολλά λαχανικά, σαλάτες, όσπρια και φρούτα (ολόκληρα)
-Άφθονο νερό (2 λίτρα/ημέρα)
-Χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα για να προλάβουμε επιπτώσεις στα λιπίδια του αίματος.
Έτσι, οι ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη θα πρέπει:
• Να ελέγχουν το βάρος τους και εάν χρειαστεί να ακολουθούν δομημένα προγράμματα διατροφής και άσκησης, ώστε να αποφύγουν την πρόσληψη βάρους η οποία συχνά οφείλεται στις ορεξιογόνες επιδράσεις της κορτιζόνης.
• Να περιορίζουν στο ελάχιστο την πρόσληψη αλατιού. Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη άλατος μόνο μέσω ελαχιστοποίησης της προσθήκης αυτού στα γεύματά τους, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν και την κατανάλωση τροφίμων που αποτελούν κρυφές πηγές του.
• Να περιορίζουν στο ελάχιστο την κατανάλωση απλών υδατανθράκων, δηλαδή γλυκών, αναψυκτικών και πρόσθετης ζάχαρης για να προλάβουν την εμφάνιση διαταραγμένων τιμών γλυκόζης.
• Να αυξάνουν την κατανάλωση πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή ζωικής προέλευσης, ώστε να διατηρούν ακέραιη την άλιπη μάζα τους.
• Να εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από το διαιτολόγιό τους και σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης επαρκής πρόσληψης να λαμβάνουν τα αντίστοιχα συμπληρώματα.
• Να περιορίζουν την πρόσληψη λιπαρών τροφίμων, τα οποία συνήθως αποτελούν πηγές κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων αλλά και χοληστερόλης.