Έξυπνες συμβουλές για λιγότερες θερμίδες στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών.  Οι περισσότεροι μπαίνουν σε πειρασμούς  είτε σε πάρτι του γραφείου ή πάρτι φίλων ή και σε οικογενειακές υποχρεώσεις. Το χριστουγεννιάτικο δείπνο, τα κεράσματα και άλλα γεύματα την ημέρα των Χριστουγέννων μπορεί να περιέχουν έως και 6.000 θερμίδες.

Η αύξηση βάρους τα Χριστούγεννα είναι συχνό φαινόμενο. Οι άνθρωποι παίρνουν περίπου δυο κιλά κατά μέσον όρο στις γιορτές. Ένας τρόπος για να μην ξεφύγει το βάρος σας είναι να παραμείνετε σε φυσιολογικό πλαίσιο όσον αφορά τα γεύματα.

Ξεκινήστε την ημέρα την Χριστουγέννων  με υγιεινό χορταστικό πρωινό ώστε να μην ενδώσετε σε σνακ και τα εορταστικά γλυκάκια.

Κυρίως  πιάτο.  

Έφθασε η ώρα του γιορτινού τραπεζιού. Σας προτείνω  την παραδοσιακή γαλοπούλα ή κοτόπουλο στο φούρνο τα οποία είναι αρκετά υγιεινά φαγητά και μπορούμε αν αφαιρέσουμε το δέρμα  να τα κάνουμε ακόμα πιο υγιεινά. Και  αυτό γιατί η πέτσα της γαλοπούλας μπορεί να  είναι νόστιμη αλλά καλό  είναι να την αποφύγετε καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά.

Σταματήστε το φαγητό μόλις αρχίσετε να χορταίνετε. Χρειάζεται λίγη ώρα για να δώσει το σήμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο.

Την ώρα του δείπνου γεμίστε το πιάτο σας με σαλάτα και έτσι θα μείνει λιγότερος χώρος για τροφές με πολλά λιπαρά. Κρατήστε τακτικές τις ώρες φαγητού. Αρχίστε με υγιεινό πρωινό.

Μην καταφεύγετε συνέχεια σε καναπεδάκια τσιπς και σοκολάτες καθώς έχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά.

Πιείτε νερό πριν και  ξεκινήσετε με  σαλάτα, έτσι ώστε να φάτε λιγότερο από το κυρίως και να μην ξεπεράσετε τα δύο ποτηράκια κρασί μαζί με το γεύμα σας, τα οποία καλό είναι να τα πίνετε με αργό ρυθμό.

Φειδώ στα γλυκά

Με φειδώ όμως και τα γλυκά τα οποία μπορεί να φορτώνουν τον οργανισμό με περισσότερες θερμίδες αν το παρακάνετε. Ακολουθείστε το αρχαίο ρητό παν μέτρο άριστον. Εφαρμόστε τον ‘προσεκτικό κανόνα’. Μην τρώτε μπροστά στον μπουφέ γιατί δε θα καταλάβετε πόσο τρώτε.

Να είστε επιεικής με τον εαυτό σας.

Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται αυτό σε μια προσπάθεια «αυτοπεριορισμού», δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μέρες που ακολουθούν είναι μέρες γιορτής και χαράς και η προσπάθεια να κρατήσουμε την σιλουέτα μας δεν θα πρέπει να μας γίνεται εμμονή. Είναι άλλωστε γνωστό ότι όταν καταπιέζουμε έντονα τις επιθυμίες μας, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα ξεσπάσουμε με αποτέλεσμα να πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό και τα γλυκά, αναιρώντας έτσι όποια προσπάθεια είχαμε κάνει μέχρι τότε. Καλό είναι να τηρούμε ένα μέτρο χωρίς να γινόμαστε υπερβολικά αυστηροί και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας μικρές ατασθαλίες αρκεί να φροντίζουμε να τις εξισορροπούμε με λιγότερο φαγητό στο επόμενο γεύμα ή λίγο παραπάνω περπάτημα. Εξάλλου αυτές τις μέρες οι στολισμένοι δρόμοι και η γιορτινή ατμόσφαιρα έξω είναι ότι πρέπει για μακρινούς περίπατους!