Όλο και περισσότερα άρθρα εμφανίζονται αυτό το διάστημα σε περιοδικά με θέμα την αύξηση του βασικού μεταβολισμού. Τί είναι τελικά αυτός ο βασικός μεταβολισμός και πως βοηθάει στην απώλεια κιλών?

O βασικός μεταβολισμός είναι το σύνολο της ενέργειας που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός μας για να καλύψει πλήρως όλες εκείνες τις λειτουργίες που γίνονται εν αγνοία μας, προκειμένου να διατηρηθούμε στη ζωή (π.χ. η λειτουργία της καρδιάς, η διατήρηση της θερμοκρασίας τους σώματος κλπ.), και επηρεάζεται άμεσα κυρίως από το βάρος, την ηλικία, το φύλο και τη σωματική μας διάπλαση.

1. Πιες Νερό

Το έχουμε χιλιοακούσει , το κάνουμε όμως?

Η κατανάλωση νερού δεν θα αυξήσει απαραίτητα το μεταβολισμό, αλλά η κατανάλωση λιγότερου νερού θα τον επιβραδύνει (λιγότερο από 8 ποτήρια την ημέρα ). Επειδή το νερό είναι απαραίτητο για κάθε μεταβολική διαδικασία σε κάθε κύτταρο του οργανισμού, είναι κατανοητό πως η αφυδάτωση θα εμποδίσει τον μεταβολισμό από τη σωστή λειτουργία του. Εάν τα ούρα σας είναι πιο σκούρα από το χρώμα του άχυρου, μάλλον δεν πίνετε αρκετό νερό. Δοκιμάστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα και σνακ για να μείνετε ενυδατωμένοι.

2. Ύπνος – κοιμήσου καλά

Ένας καλός ύπνος τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, βαθύς και ξεκούραστος σου δίνει ενέργεια . Αν κοιμάσαι λιγότερο ή υπερβολικά πολύ, τότε επιβραδύνεις τον μεταβολισμό σου. Κράτα ισορροπίες.

3. Ποτέ μην παραλείπεις το πρωινό σου.

Το πρωί τρώμε σαν βασιλιάδες λέει ο σοφός λαός μας και δεν έχει καθόλου άδικο αφού έτσι επιτυγχάνουμε να ξυπνήσουμε το μεταβολισμό μας από την νυχτερινή νηστεία και να αρχίσει να καίει λίπος.

4. Καυτερά φαγητά.

Ταμπάσκο, τσίλι, καγιέν πιπέρι , είναι κάποια μπαχαρικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Η καψαΐνη, το βιοενεργό συστατικό που κάνει τα φαγητά καυτερά, μπορεί να αυξήσει λιγάκι τον μεταβολισμό, ενισχύοντας παράλληλα τον κορεσμό και μειώνοντας την πείνα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1 κουταλιάς της σούπας ψιλοκομμένης καυτερής πιπεριάς ισοδύναμο με 30 mg καψαΐνης – είχε σαν αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού κατά 23%

5. Πράσινο τσάι

Τα άτομα που καταναλώνουνε πάνω από 5 φλιτζάνια την ημέρα φαίνεται να μπορούνε πιο εύκολα να χάσουνε και να διατηρήσουνε το βάρος τους. Οι κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος.