Βουλιμία – Ανορεξία
Δύο κλινικά σύνδρομα σχετιζόμενα με την λήψη τροφής φαίνεται να προεξάρχουν στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή η Νευρική ή Ψυχογενής Ανορεξία και η Ψυχογενής Βουλιμία.
Η Νευρική ή Ψυχογενής Ανορεξία είναι ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας στο οποίο το άτομο ωθούμενο από τον φόβο μήπως γίνει παχύ περιορίζει την πρόσληψη τροφής. Τα βασικά χαρακτηριστικά της Νευρικής ή Ψυχογενούς Ανορεξίας είναι η άρνηση του ατόμου να διατηρήσει ένα ελάχιστο φυσιολογικό βάρος, έντονος φόβος του ατόμου ότι θα παχύνει, διαταραχή στην σωματική εικόνα (οι άνθρωποι που υποφέρουν βλέπουν τον εαυτό τους υπέρβαρο), σημαντική απώλεια βάρους και αμηνόρροια στις γυναίκες.
Πάνω από 90% των ατόμων που υποφέρουν από την διαταραχή είναι γυναίκες ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 17 και σπανίως η διαταραχή αρχίζει μετά τα 40. Η νευρική ανορεξία είναι δυνητικά θανατηφόρος διαταραχή, η θνησιμότητα ξεπερνά το 10%. Για τον λόγο αυτό αρκετές φορές κρίνεται αναγκαία και η νοσηλεία του ατόμου ώστε να ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Βασικά χαρακτηριστικά της Ψυχογενούς Βουλιμίας, είναι επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας στην διάρκεια των οποίων το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, ώστε να σταματήσει να τρώει. Τα επεισόδια υπερφαγίας συνίστανται στην κατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική αξία που συνήθως είναι γλυκές και ευκολομάσητες και μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από βουλιμία συνήθως ντρέπονται για την συμπεριφορά τους και προσπαθούν να κρύψουν τα επεισόδια γι’ αυτό και συνήθως τα άτομα τρώνε κρυφά και δεν σταματούν παρά μόνο όταν νιώσουν γαστρικούς πόνους, όταν κάποιος τους διακόψει ή όταν οι ίδιοι προκαλέσουν εμετό.
Ο προκλητός εμετός χρησιμοποιείται από το 80%-90% των ανθρώπων που πάσχουν από βουλιμία, για να επιτευχθεί η απώλεια βάρους αλλά και για να μειωθούν τα αισθήματα ενοχής και να ανακουφισθεί ο κοιλιακός πόνος που προέρχεται από την υπερφαγία. Τα άτομα που υποφέρουν από βουλιμία έχουν υπερβολική ανησυχία για το βάρος τους και προσπαθούν επανειλημμένα να το ελέγξουν με δίαιτα, υπερβολική άσκηση, προκλητό εμετό, διουρητικά ή καθαρτικά. Στους ανθρώπους με Ψυχογενή Βουλιμία υπάρχει αυξημένη συχνότητα καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αγχωδών συμπτωμάτων και κατάχρησης και εξάρτησης από ουσίες.
Και στις δυο παραπάνω καταστάσεις επιβάλλεται η διόρθωση των διατροφικών συνηθειών του ατόμου για την βελτίωση της κατάστασης της υγείας του ατόμου.