Βιταμίνη D. Μία πολύ σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό σε πολλά επίπεδα.

Αυτό ίσως που πολλοί αγνοούν είναι το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην σωστή ρύθμιση του μεταβολισμού και κατ επέκταση στην απώλεια βάρους.

Γνωρίζαμε ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους. Φαίνεται όμως ότι αυτή η πανίσχυρη ορμόνη, που αποκαλούμε βιταμίνη, παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο από ότι μέχρι σήμερα πιστεύαμε στη διαχείριση των αποθεμάτων λίπους του ανθρώπινου οργανισμού.

Η Βιταμίνη D ενισχύει την Απώλεια Βάρους

Σε μελέτη που αφορούσε τη σχέση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα και την απώλεια βάρους, ερευνητές βρήκαν ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στα άτομα που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και δίαιτα, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η απώλεια βάρους.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε για το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Τα ευρήματα, κατά τη διάρκεια έντεκα εβδομάδων, αναφέρουν ότι για κάθε μονάδα αύξησης της βιταμίνης D στο αίμα των ατόμων που πήραν μέρος στη μελέτη, αντιστοιχούσε απώλεια βάρους 0,2 κιλών επιπλέον αυτών που έχαναν λόγω της δίαιτας τους.

Επιπρόσθετα, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της βιταμίνης D τόσο μεγαλύτερη ήταν και η απώλεια λίπους γύρω από την κοιλιά.
Ο Dr. Sibley, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι: «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι πιθανά η προσθήκη βιταμίνης D σε μια δίαιτα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο εύκολη απώλεια βάρους.»

Οι Μεσογειακές Χώρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα D!

Παρότι ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα και η βιταμίνη D παράγεται στο σώμα μας από την έκθεση στον ήλιο, τα επίπεδα της βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Είναι δε χαμηλότερα από τα αντίστοιχα πληθυσμών που ζουν σε βόρειες χώρες γιατί σε αυτούς γίνεται εμπλουτισμός των τροφών τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ένα πρόσφατο στοιχείο σχετικά με την απορρόφηση της D ρίχνει περισσότερο φως στην κατανόηση της δράσης της. Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα μας μετά από έκθεση στον ήλιο. Χρειάζονται 48 ώρες ώστε να απορροφηθεί η βιταμίνη από το δέρμα στο αίμα. Σε αυτό το διάστημα αν κάποιος πλυθεί με σαπούνι τη διαλύει και έτσι τα επίπεδα της δεν ανεβαίνουν παρότι μπορεί να έχουμε εκτεθεί επαρκώς στον ήλιο (10-20 λεπτά την ημέρα αρκούν).

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι οι παλαιότεροι φρόντιζαν να “μένουν με το αλάτι” μετά από το μπάνιο στη θάλασσα, αφού είχαν παρατηρήσει ότι αν το έκαναν αυτό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μείωναν σημαντικά τη πιθανότητα να αρρωστήσουν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στις μέρες μας κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και σε συνδυασμό με την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και τη χρήση αντηλιακών που αναστέλλουν σχεδόν ολοκληρωτικά την παραγωγή της D, η πλειοψηφία του πληθυσμού διατηρεί χαμηλά επίπεδα αυτής της ζωτικής βιταμίνης. Οπότε το “Μεσογειακό Παράδοξο” δεν είναι και τόσο παράδοξο τελικά.

Πόση είναι η D μου;

Η διατήρηση υψηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα μας είναι βασική προϋπόθεση για να είμαστε υγιείς και να έχουμε ένα καλαίσθητο σώμα.

Τώρα που μπορούμε εύκολα να μετρήσουμε τα επίπεδα της με μια εξέταση αίματος, ενώ αναδεικνύεται συνεχώς η σπουδαιότητα της, καλό θα ήταν να ζητήσουμε από το γιατρό να μας κάνει αυτή την εξέταση ώστε να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες.

Η συμπλήρωση της διατροφής μας με βιταμίνη D με στόχο την επίτευξη τιμών τουλάχιστον άνω των 50 ng/ml, καλό θα είναι να συνοδεύεται και με την λήψη ασβεστίου και μαγνησίου που είναι η σημαντικότεροι συνεργάτες της σε βιοχημικό επίπεδο.

Η διατήρηση σε ιδανικά επίπεδα των τιμών της βιταμίνης D είναι σημαντική για την επίτευξη βέλτιστης υγείας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι. Ακολουθήστε μας και στο instagram.

Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.

Πηγή:https://www.drtsoukalas.com/