Σήμερα θα σας συστήσω έναν νέο φίλο! Το γκουάβα. Ένα συναρπαστικό φρούτο που πολλοί από εσάς ίσως έχετε ακούσει αλλά σίγουρα δεν γνωρίζεται περισσότερα για αυτό. Τα θρεπτικά του στοιχεία και οι ιδιότητες του είναι μοναδικά και σίγουρα θα σας κάνουν να θέλετε να το δοκιμάσετε.

  • Το γκουάβα είναι χαμηλό σε θερμίδες και λίπη. Περιέχει πολλές ζωτικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, αντιγήρανση, κ.α.
  • Περιέχει πάνω από πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι (ειδικά η φλούδα). Τα 100 γρ. γκουάβα παρέχουν 228 mg βιταμίνη C, τρεις φορές περισσότερες από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.
  • Ο καρπός του αποτελεί πολύ πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών (5,4 γρ. ανά 100 γρ. φρούτου). Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Μειώνει το χρόνο έκθεσης σε τοξίνες, καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Το γκουάβα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και φλαβονοειδών όπως β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και κρυπτοξανθίνη. Οι ενώσεις αυτές είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ως εκ τούτου είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη υγεία.
  • Τα 100 γρ. ροζ γκουάβα παρέχουν 5204 mg λυκοπένιο, σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τις ντομάτες (τα 100 γρ. ντομάτας περιέχουν 2573 mg λυκοπενίου). Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο από το ροζ γκουάβα αποτρέπει τις βλάβες του δέρματος από τις ακτίνες UV και προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
  • Το γκουάβα αποτελεί πλούσια πηγή καλίου. Περιέχει περισσότερο κάλιο σε σχέση με άλλα φρούτα όπως μπανάνα. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος, που βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος.
  • Τέλος, αποτελεί μέτρια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Ε και Κ, καθώς και μέταλλα όπως μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

  • Πλένετε καλά το γκουάβα τα χέρια σας σε τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σκόνης ή εντομοκτόνα. Τα φρέσκα ώριμα γκουάβα καταναλώνονται καλύτερα με τη φλούδα τους. Αφαιρέστε τυχόν άνθη από κορυφή του φρούτου και στη συνέχεια κόψτε το σε κύβους ή σε φέτες, όπως κάνετε με τα μήλα.
  • Καταναλώστε τα φρέσκα και ολόκληρα, για να απολαύσετε το φυσικό τους άρωμα και τη μοναδική τους γεύση, γιατί τα ώριμα γκουάβα είναι νοστιμότατα ωμά.
  • Ο χυμός γκουάβα είναι ένα δημοφιλές γευστικό ποτό σε πολλά μέρη του κόσμου.
  • Προσθέστε γκουάβα στις φρουτοσαλάτες, στο γιαούρτι ή σε smoothies.
  • Από τα γκουάβα παρασκευάζονται καραμέλες, μαρμελάδες, ζελέ και παγωτά.
  • Μπορείτε να τα βράσετε σε σιρόπι, αλλά χρειάζονται προσοχή γιατί η φλούδα τους διαλύεται εύκολα. Η σάρκα τους μπορεί να γίνει πολτός και να χρησιμοποιηθεί σε παγωτά και σορμπέ ή να γίνει μαρμελάδα και ζελέ (μόνα τους ή μαζί με άλλα φρούτα) ή γλυκό ρόφημα.
  • Όπως και τα κυδώνια, ταιριάζουν με τα μήλα. Λίγες φέτες ξεφλουδισμένο γκουάβα στη μηλόπιτα ή τη σως μήλου δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα.
  • Τα γκουάβα μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν σε αλμυρές συνταγές είναι ιδανικά σε σως για πάπια ή κυνήγι πουλιών, ως προσθήκη σε σαλάτες ή συνδυασμένα με τυρί κρέμα ως ορεκτικό.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι. Ακολουθήστε μας και στο instagram.

Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr