Το Φθινόπωρο είναι εδώ για τα καλά, και πέρα από τις βροχές έχει φέρει μαζί του και τα φρούτα & λαχανικά του. Το φθινόπωρο μας χαρίζει τους πιο θρεπτικούς καρπούς της φύσης, οι οποίοι βοηθούν τον οργανισμό μας θωρακίζοντάς τον απέναντι σε ιούς και μικρόβια.

Γνωρίστε τις ιδιότητες μερικών φθινοπωρινών λαχανικών.

  • Το σπανάκι είναι μία από τις πιο δυναμωτικές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε. Έχει λίγες θερμίδες και περιέχει θρεπτικές ουσίες, πολύτιμες για τον οργανισμό μας. Το σπανάκι έχει αντιοξειδωτική δράση και δυναμώνει το σώμα.
  • Το λάχανο είναι ένα νόστιμο λαχανικό είτε το απολαμβάνουμε ωμό (π.χ. σαλάτες), είτε μαγειρεμένο. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β και Α.
  • Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι κι αυτά πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και C. Η κατανάλωσή τους ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στην εποχική γρίπη. Επιπλέον, έχουν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τις επιβλαβείς ουσίες.
  • Το μπρόκολο έχει ευεργετικές ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, φυλλικό οξύ, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Θωρακίζει τα οστά και τονώνει την άμυνα του οργανισμού. Επίσης, έχει αντιγηραντική δράση και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Το ραπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και ενυδατώνει τον οργανισμό συμβάλλοντας στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών.
  • Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυλλικό οξύ. Έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του βοηθά στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

Ποια φρούτα μας προσφέρει η φύση;

  • Το αχλάδι περιέχει μαγνήσιο, βιταμίνη C, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο. Συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων, έχει αντιοξειδωτική δράση και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, ενώ έχει σημαντική προληπτική δράση και απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και πλούσια αντιγηραντική δράση.
  • Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Συμβάλλει στην αντιμικροβιακή προστασία του οργανισμού, ενώ βοηθά στην πέψη και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Όσα άτομα πάσχουν από κάποια πάθηση του εντέρου καλό θα ήταν να το αποφεύγουν.
  • Το ρόδι είναι από τα πιο γευστικά φρούτα του φθινοπώρου και του χειμώνα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες,  φυλλικό οξύ και σίδηρο. Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, αποτοξινώνει τον οργανισμό και προστατεύει την καρδιά.
  • Το πορτοκάλι είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C, Β-καροτίνη, κάλιο και φυλλικό οξύ. Το πορτοκάλι συμβάλλει στην καλή υγεία του σώματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και του πεπτικού συστήματος.

Extra tips & συμβουλές για τα φρούτα & λαχανικά του φθινοπώρου


– Διάφορα φρούτα & λαχανικά μπορεί να είναι διαθέσιμα στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο εσείς καλό είναι να προτιμάτε όσα είναι εποχής και να απολαμβάνετε, έτσι, στο μέγιστο τη θρεπτική τους αξία.
– Διατηρήστε τα φρούτα σε σκιερό μέρος και τα λαχανικά στο ψυγείο.
– Πλύντε τα και κόψτε τα λίγο πριν τα καταναλώσετε.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι. Ακολουθήστε μας και στο instagram.

Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.