Η κανέλα είναι ένα συστατικό που χαρίζει σε πολλούς μια αγαπημένη γεύση ή ευχάριστη οσμή. Ωστόσο, πέρα από τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διατροφική της αξία, η οποία για πολλούς θεωρείται και θεραπευτική.
Οφέλη της κανέλας
Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε ορισμένα ιδιαίτερα συστατικά που συναντάμε στην κανέλα, με κυριότερη τη σιναμαλδεύδη (cinnamaldeyde).
Η σιναμαλδεύδη έχει διερευνηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό.
Παράλληλα, της έχουν αποδοθεί σημαντικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις, μάλιστα κάποια συστατικά της κανέλας έχουν και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.
Για το λόγο αυτό η κανέλα χρησιμοποιείται ως υλικό σε παραδοσιακά εθνικά φαγητά, ιδιαιτέρως που περιέχουν ωμά τρόφιμα.
Τέλος, αν νομίζει κανείς ότι όταν γευόμαστε ή μυρίζουμε την κανέλα απλά έχουμε μια ευχάριστη αίσθηση κάνει λάθος. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η μυρωδιά ή γεύση της κανέλας μπορεί να ενεργοποιήσει εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με καλύτερη νοητική λειτουργία.
Την κανέλα μπορούμε να τη βρούμε σε δύο μορφές, είτε σε σκόνη είτε σε στικ. Επιλέγοντας τα στικ έχουμε την δυνατότητα να την διατηρήσουμε περισσότερο ενώ με την σκόνη πετυχαίνουμε πιο έντονη γεύση. Η κανέλα σε όποια μορφή και να είναι θα πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία σε δροσερό ξηρό μέρος μακρυά από το έντονο φως.
Η σκόνη διατηρεί τη γεύση της (όταν φυλάσσεται σωστά) μέχρι και έξι μήνες, ενώ τα στικ μέχρι και ένα χρόνο.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!
Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.