Ήμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η αγωνία πολλών για ένα καλοσχηματισμένο κορμί στην παραλία μεγαλώνει. Αυτή όμως η εμμονή μας για γρήγορη και εμφανή απώλεια πολλών κιλών συνήθως μας οδηγεί σε ανορθόδοξες επιλογές αδυνατίσματος είτε αυτές είναι κάποιος καφές, ρόφημα , διάφορα χάπια κ.ο.κ. είτε είναι δίαιτες express(γρήγορες δίαιτες) που ψαρεύουμε κυρίως από το internet, οι οποίες όμως δεν είναι καθόλου ακίνδυνες για την υγεία μας.

    • Τι είναι οι δίαιτες express;

Οιδίαιτες express είναι εξαιρετικά υποθερμιδικές – στερητικές δίαιτες που οδηγούν σε ταχεία απώλεια βάρους. Είναι εξαιρετικά δημοφιλείς δίαιτες που ακολουθούνται από τα υπέρβαρα άτομα κυρίως κατά το καλοκαίρι.
Ο ανθρώπινος οργανισμός, για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται μία στοιχειωδώς επαρκή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους. Ακολουθώντας λοιπόν ένα τέτοιο σχήμα διατροφής στερούμαστε στοιχειώδη θρεπτικά συστατικά όπου η έλλειψή τους επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του οργανισμού μας.

    • Γιατί επιλέγουμε τις δίαιτες express;

Έχουμε την λανθασμένη νοοτροπία ότι η δίαιτα είναι κάτι που πρέπει να φέρουμε σε πέρας και να ξεμπερδεύουμε με αυτό, αλλά η μόνιμη απώλεια βάρους απαιτεί την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, που θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.

    • Τι προκαλούν οι δίαιτες αυτές στον οργανισμό μας;

Η επανειλημμένες δίαιτες-αστραπή, αυξάνουν τις μεταβολικές ορμόνες, όπως την ινσουλίνη, καθώς και τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν την αύξηση βάρους γύρω από τη μέση σας, όπου  έρευνες δείχνουν ότι συνδέεται και με αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, και καρδιακές παθήσεις.
Οι ακατάλληλες δίαιτες προκαλούν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, λιποθυμικά επεισόδια, δυσκοιλιότητα, διάρροια, τριχόπτωση, ανωμαλίες περιόδου, ορθοστατική υπόταση, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές ηλεκτρολυτών, ουρική νόσο, καρδιακές αρρυθμίες, αναιμία, κέτωση, γρήγορη επανάκτηση του παθολογικού βάρους. Σε πολλές δίαιτες με λιγότερες από 600 θερμίδες ημερησίως, αλλά και σε αρκετές ακατάλληλες δίαιτες, η απώλεια βάρους συχνά οφείλεται αποκλειστικά σε απώλεια υγρών. Σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως 25%.

    • Τι γίνεται με τις καύσεις μας;

Οι δίαιτες express προκαλούν πέρα από τα προσωρινά συμπτώματα (ζαλάδες, πονοκεφάλους, κόπωση, γρήγορη εξάντληση, δυσκοιλιότητα) το φαινόμενο γιο-γιο (αυξομείωση βάρους). Η υπερβολική μείωση των θερμίδων, καθώς και η απώλεια της μυϊκής μάζας οδηγούν στην μείωση του μεταβολισμού. Ο μειωμένος μεταβολισμός σε συνδυασμό με τη μη υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών θα οδηγήσουν πολύ σύντομα το σώμα μας στο αρχικό του βάρος. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι ενώ είχαμε χάσει μυϊκή μάζα, τώρα παίρνουμε λίπος. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνουμε την υγεία μας αλλά και να φαινόμαστε πιο «γεμάτοι».

    • Ο σωστός τρόπος απώλειας κιλών.

Σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε για να χάσουμε βάρος πρέπει να έχουμε ως στόχο την απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας. Το να χάνουμε λίπος αντί της μυϊκής μάζας μας βοηθάει τόσο στην υγεία μας όσο και στην εμφάνισή μας.
Βασική προϋπόθεση είναι, η απώλεια κιλών να προέρχεται από ισορροπημένο και ήπια υποθερμιδικό διαιτολόγιο. Η αργή απώλεια των κιλών είναι βασικός παράγοντας για την καύση του λίπους και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας είναι 0,5 – 1kg την εβδομάδα (περίπου το 1% του σωματικού βάρους την εβδομάδα), με αποδεκτή απώλεια μυϊκού ιστού έως 25%. Η απώλεια του μυϊκού ιστού μπορεί να περιοριστεί, όταν παράλληλα με το πρόγραμμα διατροφής υπάρχει και κάποια μορφή άσκησης σε τακτική βάση.

Ξεχάστε λοιπόν τις μαγικές λύσεις που υπόσχονται οι δίαιτες express και βάλτε στη ζωή σας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και άσκηση σε εβδομαδιαία βάση. Είναι αποδεδειγμένα ο μόνος τρόπος για ένα υγιές και όμορφο σώμα.