Γενικές πληροφορίες
Γενικές πληροφορίες
Η αυτοσίτιση των μωρών, επίσης γνωστή ως “baby-led weaning” (μετάφραση: απογαλακτισμός με τη βοήθεια του μωρού), είναι μια προσέγγιση για την εισαγωγή στερεών τροφών που ενθαρρύνει τα μωράκια να τραφούν μόνα τους από την πρώτη στιγμή της επισιτιστικής τους πορείας.
Αντίθετα από την παραδοσιακή μέθοδο ταΐσματος αλεσμένων φαγητών με κουτάλι, όπου οι φροντιστές αποφασίζουν τι και πόσο τρώει το μωρό, η αυτοσίτιση των μωρών επιτρέπει στα μωρά να εξερευνούν και να βιώνουν μια ποικιλία τροφών κατάλληλων για την ηλικία τους, στον δικό τους ρυθμό. Σε αυτή τη μέθοδο, τα μωρά ενθαρρύνονται να τραφούν μόνα τους, χρησιμοποιώντας τα χέρια ή τα μαχαιροπήρουνα τους, προωθώντας την ανεξαρτησία, τις κινητικές δεξιότητες και την αισθητηριακή ανάπτυξή τους.
Ποια τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της αυτοσίτισης των μωρών είναι ότι προωθεί μια υγιή και θετική σχέση με την τροφή από μικρή ηλικία. Επιτρέποντας στα μωρά να επιλέγουν και να ελέγχουν τι τρώνε, αναπτύσσουν μια φυσική ικανότητα να αυτορρυθμίζουν τα σήματα της πείνας και της κορεσμού. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της υπερτροφίας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά. Η αυτοσίτιση των μωρών επίσης εκθέτει τα μωρά σε μια μεγάλη ποικιλία υφών, γεύσεων και χρωμάτων, προάγοντας την περιέργειά τους και διευρύνοντας τον ουρανίσκο τους. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει τον συντονισμό χεριού – ματιού και τις δεξιότητες μάσησης καθώς μαθαίνουν να χειρίζονται διάφορα είδη τροφής.
Τι πρέπει να προσέξω;
Πριν ξεκινήσετε την αυτοσίτηση του μωρού, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι έτοιμο αναπτυξιακά. Συνήθως, αυτό συμβαίνει γύρω στους έξι μήνες, όταν τα μωρά μπορούν να κάθονται χωρίς υποστήριξη, έχουν καλό έλεγχο του κεφαλιού τους και δείχνουν ενδιαφέρον για την εξερεύνηση των στερεών τροφών. Είναι σημαντικό να προσφέρετε τροφές κατάλληλες για την ηλικία τους, που είναι ασφαλείς και εύκολες για τα μωρά να τις χειριστούν, όπως μαλακά μαγειρεμένα λαχανικά, φρούτα και τροφές που μπορούν να κρατήσουν με τα δάχτυλα. Θυμηθείτε πάντα να είστε παρών και να παρέχετε ένα υποστηρικτικό και ανταποκρινόμενο περιβάλλον κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού. Η συμβουλή του παιδιάτρου και ενός κατάλληλα καταρτισμένου διατροφολόγου μπορεί επίσης να παρέχει εξατομικευμένες καθοδηγήσεις για τις συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες του μωρού σας.
Η ώρα του φαγητού θα μοιάζει με παιχνίδι. Η διαδικασία της αυτοσίτισης έχει να κάνει με το παιχνίδι και την εκμάθηση να τρώει το μωράκι σας στερεές τροφές μέσω της εξερεύνησης. Προετοιμαστείτε λοιπόν. Μερικές φορές αυτή είναι μια ακατάστατη διαδικασία. Έχετε έτοιμα μερικά μωρομάντηλα και απλά ακολουθήστε.
Μην αναλώνεστε πολύ στα συστατικά. Για τους πρώτους μήνες, μην ασχολείστε πολύ με το να σερβίρετε την τέλεια μερίδα πρωτεϊνών, φρούτων, λαχανικών ή δημητριακών. Απλώς σερβίρετε στο μωρό υγιεινό και πολύχρωμο φαγητό. Ενώ θέλετε το μωρό να παίρνει όλα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, σε αυτά τα αρχικά στάδια, το μεγαλύτερο μέρος της τροφής θα το κάνει παντού εκτός από το στόμα του. Είναι όλα σχετικά με τη διαδικασία μάθησης για το μωρό. Επιπλέον, μέχρι την ηλικία του 1 έτους, το μωρό θα παίρνει την πλειονότητα των θρεπτικών συστατικών του από το γάλα.
Μην σας αγχώνουν οι ήχοι. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του πότε το μωρό καταπίνει ένα κομμάτι φαγητό και του πότε πνίγεται. Το μωρό θα φτύσει η θα βγάλει το φαγητό όταν μαθαίνει να τρώει, κάτι που είναι καλό. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει πώς να μετακινεί το φαγητό γύρω από το στόμα του και να το καταπίνει με ασφάλεια.
Καθίστε μαζί με το μωράκι σας. Ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε με το μωράκι σας είναι να καθίσετε μαζί του ενώ μαθαίνει να τρώει. Φάτε και εσείς τα ίδια φαγητά. Δείξτε τους πώς γίνεται και ενθαρρύνετε την διαδικασία.