Τα παιδία προσχολικής ηλικίας αναπτύσσονται γρήγορα και είναι περισσότερο δραστήρια επομένως χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και ποικιλία θρεπτικών συστατικών στην διατροφή τους. Σε αυτήν την ηλικία το παιδί αρχίζει να αποκτά διατροφικές συνήθειες, όπως έντονες προτιμήσεις ή αποστροφές σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Ο ρόλος των γονέων είναι σημαντικός ως προς την διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού. Παρέχοντας στο παιδί σας καθημερινά μια ισορροπημένη διατροφή, επαρκής σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλύτερη υγεία του μέχρι και την ενήλικη ζωή του. Κατά την διάρκεια της προσχολικής ηλικίας ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ασβεστίου, σιδήρου και τις Βιταμίνες Α και D. Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:

    • Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία.
    • Μην μαγειρεύετε ξεχωριστό φαγητό για το παιδί σας (προσπαθήστε να συνδυάζετε τις διατροφικές σας προτιμήσεις με τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού σας).
    • Κάντε τα οικογενειακά γεύματα μια ευχάριστη εμπειρία για το παιδί σας.
    • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζει ποικιλία τροφών.
    • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετάσχει στην προετοιμασία των γευμάτων. (ψώνια, μαγείρεμα, βοήθεια στο στρώσιμο του τραπεζιού).
    • Προτιμήστε για σνακ τα απλά μπισκότα, τα φρούτα, το γιαούρτι, το τοστ, το γάλα αντί των τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη ή λίπος.
    • Δώστε έμφαση στο πρωινό: έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό ‘έχουν καλύτερη απόδοση, συγκέντρωση αλλά και συμπεριφορά στις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ:

    • Σκληρής υφής τρόφιμα, ξηρούς καρπούς και τρόφιμα που περιέχουν ξηρούς καρπούς, ποπ-κόρν, φυστικοβούτυρο, σκληρές καραμέλες λόγω πιθανότητας πνιγμού.
    • Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και λίπος.
    • Ωμά αυγά και  τρόφιμα που τα περιέχουν (μους, σπιτική μαγιονέζα κ.α.) προς αποφυγή δηλητηρίασης από salmonella.
    • Τα μεγάλα ψάρια (π.χ. καρχαρίας, ξιφίας κ.α.) μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες  υδραργύρου και τοξινών και μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού.
    • Περιορισμός  στο αλάτι (μέχρι 2γρ.ημερισίως).
    • Περιορισμός  του κορεσμένου λίπους: αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά, τα τηγανιτά, και τα τρόφιμα με υψηλή  περιεκτικότητα σε ζάχαρηόπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τους χυμούς με ζάχαρη