Προλαμβάνοντας την παχυσαρκία και τις διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία

Έχει καταγραφεί ότι ένα ποσοστό των εφήβων που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ερμηνεύει λανθασμένα τα μηνύματα της «υγιεινής διατροφής». Υιοθετεί ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η παράλειψη γευμάτων κλπ, με αποτέλεσμα να οδηγείται σταδιακά στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών. Στην επιστημονική κοινότητα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία. Ο λόγος; Η προσπάθεια πρόληψης της παχυσαρκίας στους εφήβους είναι πιθανό να δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής.

Εγείρεται έτσι το ερώτημα. Ποιες προσεγγίσεις μπορούν να διευθετήσουν το πρόβλημα της εφηβικής παχυσαρκίας χωρίς να οδηγήσουν στο άλλο άκρο του φάσματος των διατροφικών διαταραχών;

Μήπως η προσπάθεια πρόληψης της παχυσαρκίας στους εφήβους, πυροδοτήσει διατροφικές διαταραχές;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε μια νέα κλινική έκθεση, σχετικά με την αλληλεπίδραση της πρόληψης παχυσαρκίας και εκδήλωσης διατροφικών διαταραχών στους εφήβους. Παρέχει πέντε τεκμηριωμένες στρατηγικές με τις οποίες οι επαγγελματίες υγείας και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να αποφύγουν τόσο την παχυσαρκία όσο και τις διατροφικές διαταραχές.

Τεκμηριωμένες στρατηγικές των νέων συστάσεων

Τρεις στρατηγικές εστιάζουν σε συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγονται, και δύο σε συμπεριφορές που πρέπει να ενθαρρύνονται.

  1. Γονείς και επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τον έφηβο να κάνει δίαιτα, ως περιορισμό των θερμίδων με στόχο την απώλεια βάρους. Έχει φανεί ότι είναι ένας παράγοντας κινδύνου παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών.
  2. Συζητήσεις για το βάρος, σχόλια από μέλη της οικογένειας σχετικά με το δικό τους βάρος ή σχόλια των γονιών προς τον έφηβο με στόχο να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους, πρέπει να αποφεύγονται. Ακόμα και καλοπροαίρετες παρατηρήσεις είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτές ως βλαβερές από τον έφηβο.
  3. Πειράγματα για το βάρος. Έχει δειχθεί ότι τα βλαβερά σχόλια για το βάρος από την οικογένεια και άλλα σημαντικά πρόσωπα, προδιαθέτει για την ανάπτυξη υπέρβαρου, επεισοδίων υπερκατανάλωσης τροφής και ακραίων συμπεριφορών ελέγχου του βάρους.
  4. Οικογενειακά γεύματα. Δίνουν την ευκαιρία στους γονείς να μεταδώσουν υγιή πρότυπα και να διαχειριστούν το τροφικό περιβάλλον. Παράλληλα διευκολύνουν την πρόσβαση σε υγιεινές τροφές. Υψηλή συχνότητα οικογενειακών γευμάτων έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη διατροφική πρόσληψη. Για παράδειγμα αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και ίνες, και μειωμένη κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων.
  5. Υγιής εικόνα σώματος. Περίπου ένας στους δύο εφήβους είναι δυσαρεστημένος με την εικόνα του σώματός του, και ο αριθμός αυξάνεται στους υπέρβαρους εφήβους. Οι γονείς πρέπει να υποστηρίζουν τον έφηβο στην ανάπτυξη υγιούς εικόνας για το βάρος του. Πάντα μέσω ενθάρρυνσης προς την κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής και άσκησης για ευεξία, και όχι για απώλεια βάρους.

Πρόληψη παχυσαρκίας και Διατροφικών Διαταραχών στην πράξη.

Η υποστήριξη των εφήβων για τη διατήρηση υγιούς βάρους εμφανίζει πολύ συχνά προκλήσεις. Οι έφηβοι έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον ζητήματα, όπως το πείραγμα από συνομήλικους και ανησυχίες για την εικόνα του σώματός τους. Η εφαρμογή τεκμηριωμένων στρατηγικών μπορεί να εξασφαλίσει ότι η προσπάθεια πρόληψης ή αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στον έφηβο δεν θα θέσει κινδύνους για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι. Ακολουθήστε μας και στο instagram.

Περισσότερα άρθρα αλλά και διατροφικές συμβουλές θα βρείτε εδώ.